Direktlänk till inlägg 24 mars 2013

Modevärldens mästare är en doldis (typ)

Av Maria "Mia" Perrsson - 24 mars 2013 00:15

Who the hell is Ralph Rucci?

Historien om en av modevärldens bäst bevarade hemligheter säger själv att han är "ett perfekt exempel på att Gud lever".

Få kommer undan med ett sådant påstående.

Ingen av dem är modedesigner.

Det är kläder vi talar om.

Sådana som man, åtminstone enligt de mer pragmatiskt lagda, ska kunna ta sig ut och in i en taxi med. Men det finns ett undantag — Ralph Rucci.


Denne amerikanske designer skapar exceptionella plagg av högsta skrädderikonst. Bekväma nog att ta sig ut och in ur taxibilar med, för övrigt. Detta har varit en av modevärldens bäst bevarade hemligheter, i tjugofem år. Man kan onekligen fråga sig varför. För det har inte varit vilka tjugofem år som helst.


 



Det har varit år efter år med kollektioner av välgenomtänkta och utsökt skurna plagg i de mest luxuösa av material. Plagg som burits, och bärs, av kvinnor som alltid tillhör de mest välklädda på societetssidorna. Ändå har branschfolk undrat »who the hell is Ralph Rucci?« när hans namn har kommit på tal.


Nej, nej. Inte Ralph Lauren. Ralph Rucci. R-u-c-c-i. Ända tills han som förste amerikan sedan Mainbocher på mo-talet blev inbjuden av Chambre Syndicale de la Haute Couture Parisienne och fick visa sin haute couturekollektion i Paris 2002. Då vände det. Lite grann.


Fast Vogue skriver fortfarande inte om honom, trots flera firade Parisvisningar sedan dess, trots att han till skillnad från andra amerikanska designer har en ateljé med hantverkskickliga medarbetare mitt på Manhattan och trots att han i början av 2007 uppmärksammades med en stor retrospektiv utställning på Fashion Institute of Technology (FM kallad The Art of Weightlessness.


Och trots att han, till skillnad från många, många andra designer har fullständig kontroll över sitt arbete och sitt företag. Han ägs av ingen. Något som ger en frihet som är extremt ovanlig i dagens modesammanhang. För många i modebranschen existerar Ralph Rucci fortfarande inte. Detta tar han med ro. Upphöjt lugn. Värdighet. "Jag är inte ignorerad av pressen, jag är ignorerad av vissa medlemmar av presskåren", som han konstaterar.


Men så är Ralph Rucci ingen vanlig modedesigner, om nu ordet vanlig kan förknippas med just modedesigner. Men ni vet vad jag menar. Någon som gör sig ett namn genom att formge plagg som väcker uppmärksamhet, gärna lite spektakulära. Trendiga.


Han eller hon snappas upp av ett välkänt modehus. Parfymer följer. Accessoarer. Annonser tagna av kända fotografer. Kändisar bär plaggen på röda mattan. Plötsligt finns det saker att skriva även om det inte alltid handlar om varken mode, kläder eller designern fråga. Men det blir press! Skvaller, artiklar, så här gör du. Och så känner vi alla till modenamnen även om vi inte alltid känner till historien bakom dem, eller kan förklara deras storhet — Miuccia Prada, Tom Ford, Marc Jacobs.


Väskorna är snygga i alla fall, och solbrillorna. Ralph Rucci avskyr till att börja med trender. »I don't do trends«, som han säger. Under mitten av 1990-talet, då hela modevärlden charmades av Tom Fords uttalade sexighet, brydde Rucci sig överhuvudtaget inte om att visa sina kläder för kvinnor som bar Gucciväskor.




Hans kläder vänder sig inte till kvinnor som finner det betydelsefullt att genom märken markera vilka de vill vara. På frågan om vad han anser om dagens modescen där det är viktigt att plaggen syns på kändisar för att ge uppmärksamhet till märket, går han igång ordentligt, om än välartikulerat.


Och det är väl ungefär här som man ska börja spåra anledningen till att Ralph Rucci inte är ett namn som förekommit på innelistorna, eller i pressen överhuvudtaget. Förutom då branschtidningen Women's Wear Daily en gång i tiden kallade honom för "pretentiös". Seriöst. 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria "Mia" Perrsson - 20 mars 2014 18:00

Inser att jag haft alldeles för lite husmorstips på den här bloggen hittills. Eller jag och jag. Här är i alla fall en snubbe som gjort en video om hur man får sina converse skor skinande rena längst framme på nosen. Är osäker på om det verkligen beh...

Av Maria "Mia" Perrsson - 22 februari 2014 21:30

Regelbrott är något som ständigt pågår i modets värld, en värld som är allt annat än lagom. Och ändå är den det.   Det ligger i själva förklaringen till varifrån ordet lagom kommer. Lagom är laget-runt; det kommer sig av vikingarnas vana att dri...

Av Maria "Mia" Perrsson - 8 januari 2014 05:45


Christian Dior började sin bana som modetecknare och modellör; modellören är tecknaren som gör en vettig skiss som tillskäraren kan följa.   Hos modehuset Lelong lärde sig Dior konsten att skapa kläder. Det var också Lelong som ansåg att Dior var...

Av Maria "Mia" Perrsson - 12 december 2013 07:00

Det var egentligen bara det jag vill säga. Att få skor i julklapp, eller att ge bort dem, är lika självklart som att tomten har skägg. Men i år har jag faktiskt ingen aning om vare sig vad jag ska önska mig - och vad jag ska köpa till andra. Det är l...

Av Maria "Mia" Perrsson - 4 december 2013 20:30

Att det finns utrymme för så många kläddesigner idag krasst beror på att det finns så många kunder och att vi har så olika smak.   Att inte alla kläddesigner når toppskiktet och att så många inte klarar kommersen beror på det oerhört stora utbude...

Presentation


Modeintresserad, blaserad och babblig 21-åring från Göteborg (bor just nu tilfälligt i LA) som bloggar här när andan faller på.

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15
16
17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27
28
29
30
31
<<<
Mars 2013 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Bloggportaler

SvenskaSajter.com - gratis länkkatalog för hemsida & blogg SvenskaLänkar.com - en bra svensk seo-optimerad länkkatalog 1000länkar.com - gratis länkkatalog Blogglista.se

Ovido - Quiz & Flashcards