Alla inlägg den 2 maj 2013

Av Maria "Mia" Perrsson - 2 maj 2013 07:30

Mode är ett begrepp som skiljer sig frän andra ord som är synonyma med mode som till exempel kläder, dräkt eller plagg vilket är något som refererar till något som vi kan ta på.


Alla försök att definiera ett klädesplagg som mode är meningslöst eftersom mode inte är en materiell utan en symbolisk produkt som inte har ett innehåll i sig själv. Ordet mode och kläder tenderar att användas synonymt men då mode kan betyda en mängd olika saker är kläder det råmaterial en person har på sig. Kläder måste genomgå en specifik process för att bli mode och mode kan förstås som föreställningar som manifesteras i kläder.


Filosofen Lars FR. Svendsen skriver att det är fullt rimligt att knyta modebegreppet till kläder. Men eftersom det inte är alla kläder som faller under mode borde begreppet vara något snävare än att enbart gälla kläder. Han gör därför en provisorisk definition: Något är mode om och endast om det fungerar som socialt särskiljande och är en del av ett system som relativt snabbt ersätter det med något nytt.


I denna definition finner vi fyra huvudsakliga ingredienser. Skillnad, systemförändring och socialt. Det måste alltså finnas skillnader och dessa måste vara identifierbara. Skillnader kan handa om att olika grupper bär olika plagg, att ett plagg skiljer sig från ett annat beroende på färg, form eller märke.


För att något skall vara ett mode måste det vara en del av ett system, vilket hänger samman med skillnader. Något kan endast vara en skillnad i förhållande till något annat och därmed måste en produkt, vilken som helst, ingå i ett slags system.

Presentation


Modeintresserad, blaserad och babblig 21-åring från Göteborg (bor just nu tilfälligt i LA) som bloggar här när andan faller på.

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2013 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Bloggportaler

SvenskaSajter.com - gratis länkkatalog för hemsida & blogg SvenskaLänkar.com - en bra svensk seo-optimerad länkkatalog 1000länkar.com - gratis länkkatalog Blogglista.se

Ovido - Quiz & Flashcards