Direktlänk till inlägg 14 mars 2013

Det amorfa modet

Av Maria "Mia" Perrsson - 14 mars 2013 10:45

Begreppet "modern" brukar ofta användas för att signalera någon form av tidsmedvetenhet. Att vara med sin tid. Att vara med i nuet. Att vara uppdaterad. Ändå upplevs kanske ordet lite gammaldags och efter sin tid så här en bit in på 2000-talet.


Att vara modern signalerar nästan dåtid, eller åtminstone ett otidsenligt sätt att uttrycka sig. Alla sådana upplevelser eller omdömen är naturligtvis väldigt subjektiva. Allt beror på vilken position man uttalar sig ifrån. Eller möjligen på vilken livsfas man befinner sig i.


Mode som tankefigur

Ett begrepp som "det moderna" är oerhört komplext.

Och samtidigt så vardagligt.

Vi såg i det inledande exemplet hur den unga kvinnan slängde ur sig begreppet som om det var vilket adjektiv som helst. Vad hon egentligen ville säga eller beskriva kan vi inte veta, men uttalandet är härmed observerat, dokumenterat och föremål för tolkning. Badplatsen kändes inte så modern. Vi kan tolka detta uttalande som en subjektiv upplevelse av en plats. Vi kan tolka det som ett positivt eller negativt omdöme. Vi kan tolka det som en markering av den egna smaken, en identitetsmarkör som talar om att personen som fäller omdömet inte uppfattar platsen som överensstämmande med hennes egen person.


Saknade platsen stil? Estetik? Saknade den vissa praktiska funktioner?


Du som satt intill började naturligtvis fundera över din egen roll på denna omoderna scen som du plötsligt blev en ofrivillig del av. Var det du och ditt sällskap som bidrog till att göra stället otidsenligt?


Och var det i så fall ålder, stil, uppförande eller något annat som låg till grund för en sådan upplevelse? Eller ville den unga kvinnan bara göra en positionering så där i största allmänhet och placera sig själv på kartan över mer eller mindre aktuella destinationer och badplatser?


Genom att skapa en problemformulering kring ett vardagligt uttalande där mode som metafor utgör en central tankefigur kan vi hitta en genväg in i ett större och mer komplext teoretiskt sammanhang. Bland det svåraste är att hitta en tillräckligt problematiserande ingång och att ställa relevanta frågor. Här är ofta det väldigt enkla också det väldigt sammansatta.


Som etnologen Orvar Löfgren har påpekat finns det ett slags nervös energi kring olika föreställningar om modets väsen. En sådan nervositet vittnar om att vi rör oss med ett begrepp som verkar ha stor betydelse. Mode är också ett begrepp som envist hänger sig kvar efter mer än ett sekels teoretiserande, och med utgångspunkt från hur sådana perspektiv i dag genomsyrar vår vardag blir det också relevant att undersöka bur modets tekniker kan studeras: Vad händer när inte bara en bestämd tankemodell utan en konkret verktygsuppsättning för iscensättningen av det nya flyttas från tygkreationer till helt andra fält?


 



En badplats som av en eller annan anledning upplevs som omodern kan tyckas vara lite av ett sidospår vad gäller att leda in på teorier om mode. Rent av oglamouröst och tråkigt. Alltför subjektivt och personligt.


Men upplevelsen av den omoderna badplatsen är så mycket mer än tråkig och subjektivt personlig. Genom att använda ett begrepp som "modern" ansluter sig den unga kvinnan till ett offentligt samtal som pågått under lång tid.


Förhandlingar kring det moderna är ett grundläggande kitt i vårt samhälle. Här organiseras tid och rum på ett sätt som ar precis så tidstypiskt som den moderna mekanism vi gärna vill distansera oss ifrån. Eller åtminstone försöka oss på att datera. Ambitionen att skapa epoker och dela in vår historia i olika faser är en viktig del i det moderna projektet.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria "Mia" Perrsson - 20 mars 2014 18:00

Inser att jag haft alldeles för lite husmorstips på den här bloggen hittills. Eller jag och jag. Här är i alla fall en snubbe som gjort en video om hur man får sina converse skor skinande rena längst framme på nosen. Är osäker på om det verkligen beh...

Av Maria "Mia" Perrsson - 22 februari 2014 21:30

Regelbrott är något som ständigt pågår i modets värld, en värld som är allt annat än lagom. Och ändå är den det.   Det ligger i själva förklaringen till varifrån ordet lagom kommer. Lagom är laget-runt; det kommer sig av vikingarnas vana att dri...

Av Maria "Mia" Perrsson - 8 januari 2014 05:45


Christian Dior började sin bana som modetecknare och modellör; modellören är tecknaren som gör en vettig skiss som tillskäraren kan följa.   Hos modehuset Lelong lärde sig Dior konsten att skapa kläder. Det var också Lelong som ansåg att Dior var...

Av Maria "Mia" Perrsson - 12 december 2013 07:00

Det var egentligen bara det jag vill säga. Att få skor i julklapp, eller att ge bort dem, är lika självklart som att tomten har skägg. Men i år har jag faktiskt ingen aning om vare sig vad jag ska önska mig - och vad jag ska köpa till andra. Det är l...

Av Maria "Mia" Perrsson - 4 december 2013 20:30

Att det finns utrymme för så många kläddesigner idag krasst beror på att det finns så många kunder och att vi har så olika smak.   Att inte alla kläddesigner når toppskiktet och att så många inte klarar kommersen beror på det oerhört stora utbude...

Presentation


Modeintresserad, blaserad och babblig 21-åring från Göteborg (bor just nu tilfälligt i LA) som bloggar här när andan faller på.

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15
16
17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27
28
29
30
31
<<<
Mars 2013 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Bloggportaler

SvenskaSajter.com - gratis länkkatalog för hemsida & blogg SvenskaLänkar.com - en bra svensk seo-optimerad länkkatalog 1000länkar.com - gratis länkkatalog Blogglista.se

Ovido - Quiz & Flashcards